Menu kwietniowe jest bardzo lekkie i proste. Kiedy za oknem tyle zieleni po co kombinować z gotowaniem? Lepiej wybrać się na spacer 🙂
Dlatego superszybkie dania zielone to:
Leciutka jak wiosenne listki zielona sałatka…
Wrzucamy do niej wszystkie świeże wiosenne nowości – młody szpinak, rukolę, różne rodzaje sałat, można dorzucić najmłodsze listki mniszka, pokrzywy i wszystkie zielone zioła (miętę, bazylię, melisę). Całość uzupełniamy tylko zielonymi oliwkami i pistacjami. Skrapiamy prostym winegretem z oleju rzepakowego i octu jabłkowego lub malinowego. To świetna przekąska lub dodatek do…
Kotlecików z zielonej soczewicy. Ćwierć kilograma soczewicy namocz w zimnej wodzie na 2-3 godziny, a nastepnie ugotuj w osolonej wodzie. Możesz też użyć jednej puszki soczewicy już ugotowanej.
Osącz soczewicę z nadmiaru wody, przełóż do blendera, dosyp suszony majeranek, dużo swieżo zmielonego pieprzu i 1 zabek czosnku. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Na patelni podduś 1 średnią cebulę pokrojoną w drobną kostkę. W misce połącz soczewicę i cebulę, dodaj 2 surowe jajka i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko porządnie dłońmi i formuj placuszki lub małe kotleciki. Możesz je usmażyć na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego lub upiec w piekarniku.
Na koniec jeszcze jedna świetna przekąska lub nawet kolacja – zielone warzywa z pesto pietruszkowym.
Najlepiej sprawdzi się awokado i seler naciowy – połączenie kremowej konsystencji i świeżej chrupkości.
Na pesto przygotuj porządny pęczek natki pietruszki oraz / lub kolendry. Grubo je posiekaj i wrzuć do blendera. Dolej 50 ml najlepszej oliwy z oliwek, wrzuć 30g ziaren słonecznika, posól, dodaj ok. 20g swieżo startego parmezanu i zmiksuj wszystko na pyszny sos. Możesz doprawić go sokiem z cytryny. W sosie maczaj kawałki awokado i długie łodygi selera i rozkoszuj się wiosną.
Dodano: 15 marca 2016, autor: Dorota Dębogórska