Nie martw się, że juz koniec wakacji. Wrzesień to najlepszy okres na straganach – czas zbiorów i przetworów. Przepisy na przetwory znajdziesz w Gabinecie, a propozycja na co dzień to… Gulasz z dyni i kabaczka, bakłazan, dzięki któremu poczujesz sie jak w Prowansji i śliwkowe tiramisu – lżejsza wersja tłuściutkiego deseru.
Gulasz z dyniowatych to proste danie na obiad lub sycącą ciepłą kolację. Można do niego wykorzystać różne gatunki dyni, cukinię, kabaczka, patisony. W wersji „na bogato” dodajemy mięso indyka lub królika albo ciecierzycę, albo nawet rybę. Podstawowy przepis to kilka składników: ok. 1 kg dowolnych, pokrojonych w grubą kostkę dyniowatych (np. złota dynia, cukinia i kilka małych kabaczków), 2-3 posiekane szalotki, posiekany ząbek czosnku, 2 duże pomidory bez skórki, 2 łyżki oliwy, swieże zioła – rozmaryn, szałwia, natka pietruszki. W głębokim rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek i szalotki, dodaj wszystkie warzywa i zioła, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem ok. 20-30 min. Posól i posyp świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Pełne letniego aromatu i słoneczne danie gotowe.
Bakłażan z Prowansji w naszej wersji to danie proste, ale wykwintne. Dużego bakłażana (lśniąca zdrowa skórka) przekrój wzdłuż na pół, wydrąż pestki i nadziej mieszaniną złożoną z kurczaka, anchois i ziół – tymianku, pietruszki, rozmarynu. Nadzienie przygotuj wcześniej. Kawałki mięsa kurczaka (pierś lub lepiej udo) podsmaż na oliwie z dodatkiem 2 filecików anchois, dodaj świeże posiekane zioła i nadziewaj nimi połówki bakłażana. Zawiń w folię aluminiową lub włóż w rękaw foliowy i zapiekaj w 170 st. C przez ok. pół godziny.
Na śliwkowe tiramisu najlepiej nadają się śliwki węgierki, z których trzeba zrobić rodzaj powideł. 1 kg rozdrobnionych owoców rozprażaj powolutku z 150g brązowego cukru. Możesz je zmiksować i odparować aż nabiorą kosystencji gęstych i lepkich powideł. Na ostatnie 20 min gotowania dosyp 2 łyżki gorzkiego kakao, nada bogaty czekoladowy aromat. Wystudź mieszaninę. Kolejna warstwa deseru to biała masa twarożkowo – cynamonowa. 200 g zwykłego twarogu półtłustego zmiksuj z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżkami cukru pudru i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Właściwie te dwie masy wystarczą, ale jeśli chcesz, możesz użyc również lekkich biszkoptów. Deser ułóż w formie lub salaterkach warstwowo: biszkopty, a potem na przemian śliwki i twaróg.
Dodano: 15 marca 2016, autor: Dorota Dębogórska