Słoneczne przepisy na początek wiosny

Przed nami podobno wyjątkowo ciepły weekend z temperaturą powyżej 15 stopni. Pewnie na prawdziwą wiosnę będziemy musieli jeszcze zaczekać kilka tygodni, ale już dziś zaprośmy słońce do kuchni i do naszej diety. Dla stęsknionych słońca dziś przedstawiam dania w energetyzujących kolorach. Są wyjątkowo lekkie, choć jeszcze w zimowym stylu. Smacznego!

 

Kremn z batatów i jabłek

Krem z batatów i jabłek – 8 porcji

1,5 batatów, pokrojonych w kostkę

4 niewielkie słodkie marchewki pokrojone w grube plastry

2 duże jabłka bez skórki, pokrojone w kostkę

1 por (tak, to prawda) lub 2 cebule ( też prawda), posiekany

400 – 500 ml soku z jabłek, najlepiej przecierowego

1 łyżka masła, czarny pieprz, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

do podania: orzechy pekan, świeża natka pietruszki, do wyboru: gęsty jogurt naturalny lub ubita śmietana lub mascarpone(!)

W garnku zeszklić na maśle cebulę lub pora, dodać bataty, marchewkę i jabłka. Zalać 2,5 l wody, dodać gałkę muszkatołową i gotować przez około 30 min, aż wszystkie składniki zmiękną. Dolać sok jabłkowy, wsypać sól i pieprz, gotować jeszcze kilka minut. Następnie zupę zmiksować.

 

Oczyszczająca zupa z rukoli – na ciepło lub na zimno – 2 porcje

200 g rukoli, 100 g listków świeżego szpinaku

4 ząbki czosnku

1/2 l wywaru warzywnego ( włoszczyzna, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól)

1 łyżka oleju rzepakowego

W garnku zeszklić na oleju posiekany czosnek, natychmiast zalać go bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać liście rukoli i szpinaku, gotować bez przykrycia przez 10 minut. Zupę doprawić do smaku pieprzem, ew. solą oraz sokiem z cytryny. Istny koktajl – odtrutka po zimie.

 

Deser z granata – 2 porcje

1 granat – oczywiście same pestki

2 łyżki siemienia lnianego mielonego, namoczonego w 50 ml ciepłej wody ( na 10 min)

2 łyżeczki miodu, 2 łyżki soku z cytryny

1 mały jogurt naturalny

Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. W pucharkach lub kieliszkach ułóż warstwowo siemię, jogurt i na wierzchu pestki granata. To jeden z deserów, spełniających jednocześnie rolę odżywczą. Zawiera mnóstwo błonnika, przeciwutleniaczy i wapń. Siemię lniane zastąpi nam nasiona chia, granat chwilowo rozwiąże problem braku świeżych malin, a jogurt przypomni kremową pannacottę. Mało, a cieszy:)

 

 

 

Dodano: 3 marca 2017, autor: Dorota Dębogórska