Jak wiecie, nie jestem entuzjastką egzotycznych owoców. Zwykle polecam owoce krajowe i sezonowe. Ale co zrobić, kiedy już polskich owoców brakuje? Pora zainteresować się cytrusami. Właściwie w krajach południowych jest teraz na nie sezon, więc możemy je uznać za poprawne zastępstwo za maliny i morele.
Możemy wykorzystać właściwości cytrusów przy odchudzaniu. Są niskokaloryczne, zawierają witaminę C, która jest przeciwutleniaczem, oczyszczają wątrobę i obniżają ciśnienie. Dlatego już dawno zrobiły karierę jako składniki regeneracyjnych koktajli, lekkostrawnych sałatek i wszelkich suplementów wspomagających odchudzanie.
Przy wyborze owoców cytrusowych zwracajcie uwagę na wygląd skórki. Powinna być gładka, ale niekoniecznie lśniąca lub z białym nalotem, co może sugerować użycie substancji konserwujących. Jeśli chcecie używać do gotowania skórki, koniecznie wybierzcie owoce z etykietą „bio”.
Poza tym wyjątkowo dopasowują się do potraw, zarówno deserów jak i wytrawnych dań. Dziś proponuję Wam wypróbować dwa inspirowane stylem retro przepisy, zawierające cytrusy.
zupa cytrynowa z razowymi kluseczkami – przepis na 2 porcje
1 duża pierś kurczaka, pokrojona w paski lub kostkę
0,5 l wywaru warzywnego ( z selera, pietruszki, czosnku i cebuli)
1/2 fenkuła, pokrojonego w paski
1 łyżeczka suszonego estragonu
sok i skórka z połowy cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego, sól, biały mielony pieprz
W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim kurczaka i fenkuł. Dodaj do garnka estragon, zalej wywarem warzywnym i gotuj przez około 10-15 minut. Dolej do zupy sok z cytryny i dodaj utartą drobno skórkę. Zagotuj ponownie, dopraw solą i pieprzem.
razowe kluseczki
100 g razowej mąki pszennej lub orkiszowej
1 żółtko , ew. odrobina wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję
sól, pół łyżeczki suszonej mięty
Wszystkie składniki wymieszaj na masę o konsystencji budyniu. W garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek nakładaj łyżeczką porcje ciasta, kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, wyciàgnij je łyżką cedzakową prosto do miseczek. Nalej porcje zupy i gotowe.
jogurtowa panna cotta z pomarańczami i pistacjami przepis na 4 porcje
400 g jogurtu naturalnego dość płynnego
100 ml mleka krowiego lub roślinnego
2 łyżki miodu akacjowego
20 ml likieru cytrynowego lub pomarańczowego – opcjonalnie
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku, ostudź. Wymieszaj, najlepiej mikserem, z pozostałymi składnikami.
1 pomarańczę wyfiletuj lub podziel na cząstki, każdą z nich pokrój na 4-5 kawałków i wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami posiekanych pistacji. Mieszankę włóż na dno pucharków, na wierzch wyłóż masę jogurtową, udekoruj cząstkami pomarańczy i pistacjami. Umieść w lodówce na 2-3 godziny.
Dodano: 18 stycznia 2017, autor: Dorota Dębogórska