Samo odkrycie nietolerancji pokarmowych to dopiero początek procesu zdrowienia. Od tego momentu rozpoczynamy dietę eliminacyjną, która ma dwa cele – odciążenie i regenerację jelit, a tym samym całego organizmu. Jak każdy proces, musi potrwać. W przypadku znikomych dolegliwości i słabych reakcji jest to zwykle 3 do 6 miesięcy. Ale, kiedy cierpimy na przewlekłe choroby autoimmunologiczne lub gdy objawy są silne, a nietolerancje znaczne, to dieta może obowiązywać nawet na rok lub dwa.
Najważniejsze decyzje, które trzeba podjąć, to:
rzetelne prowadzenie diety –
jeśli przez kilka dni w tygodniu eliminujesz produkty , których nie tolerujesz, a w weekend skusisz się na te zakazane
lub
jeśli otrzymasz zalecenie wyeliminowania szkodliwych produktów na 3 miesiące, a wytrwasz tylko 2
to …. niestety, dla pełnej regeneracji powinieneś zacząć od początku;
Poza tym –
musisz nauczyć się oceniać skład gotowych produktów, aby nie zjadać ukrytych form swoich alergenów
przyda Ci się umiejętność samodzielnego przygotowania posiłków
obserwowanie reakcji organizmu-
najcenniejsze są właśnie Twoje indywidualne spostrzeżenia, jak dieta na Ciebie wpływa
dzięki zapisywaniu wszystkiego, co jesz, oraz notowaniu samopoczucia, możemy wspólnie określić, który produkt odpowiada za niepożądane reakcje
na podstawie Twoich obserwacji będę mogła zaplanować rozszerzanie Twojej diety
Co jeszcze powinieneś wiedzieć podczas stosowania diety eliminacyjnej?
oprócz eliminowania produktów, których nie tolerujesz, powinieneś stosować ogólne zasady zdrowego żywienia, czyli jeść regularnie, naturalnie i różnorodnie
absolutnie, podczas diety eliminacyjnej, nie wolno dodatkowo zaśmiecać organizmu sztucznymi dodatkami do żywności
wskazane jest zrezygnować z używek – papierosów i alkoholu
wszelkie preparaty i suplementy, które stosujesz, również powinieneś zweryfikować pod względem składu
oprócz stosowania diety, powinieneś wspomagać regenerację jelit odpowiednim probiotykiem
Koniec diety eliminacyjnej
Po ustalonym okresie eliminacji wskazanych składników żywności, nadchodzi pora na tzw. wychodzenie z diety. Należy przy tym postępować ostrożnie, wprowadzając kolejno składniki według stopnia nietolerancji. Ten etap może potrwać nawet kilka tygodni. Znów niezbędne będą obserwacje samopoczucia i dokładne notatki. Może się okazać, że niektóre z nietolerowanych składników nie powodują już dolegliwości, ale możliwe też, że część produktów należy eliminować na stałe.
Wszystkie przedstawione tu kroki należy wykonywać pod opieką dietetyka. Samemu trudno prawidłowo ułożyć dietę, wyciągać wnioski z obserwacji oraz planować następne etapy. Nie twierdzę, że będzie łatwo, ale wierzę, że skutecznie.
Dodano: 24 stycznia 2017, autor: Dorota Dębogórska