Jeżeli czujecie już wiosnę, w lunch box zapakujcie kolorową, sycącą sałatkę.
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanego czerwonego lub czarnego ryżu (ok. 1/4 szklanki przed ugotowaniem)
200 g świeżego fileta łososia lub tuńczyka
ok. 20 szt. małych pomidorków cherry
1 garść namoczonych wodorostów (np. wakame lub 1/2 namoczonego i rozdrobnionego arkusza nori)
1 łyżeczka oleju sezamowego
świeży szczypiorek
Marynata do ryby: sok z 1 limonki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek zmiażdżonego czosnku, 1 cm kawałek utartego imbiru
Rybę zamarynować na około 20 min w marynacie, następnie usmażyć na patelni grillowej. Patelnię zdeglasować odrobiną wody, powstałym sosem polać ryż, wymieszać z glonami.
Do pudełka zapakować kolejno: ryż, następnie całe pomidorki i rybę. Posypać garścią drobnego szczypiorku, skropić olejem sezamowym.
Smacznego!
Zachęcam również do zapoznania się z innymi propozycjami moich dietetycznych przepisów.
Dodano: 20 lutego 2018, autor: Dorota Dębogórska