Dieta kojarzy się zwykle z zamkniętym okresem zmian w sposobie żywienia. Dietę ordynujemy sobie sami lub na zlecenie lekarza. Bez względu na to, z jakiego powodu stosujemy dietę, zakładamy że ma ona trwać przez pewien czas, a potem… No właśnie, czy potem dobre nawyki mają się skończyć? Często spotykam się ze strony swoich pacjentów z tęsknotą za dawnym jedzeniem, które niestety im szkodziło. Tymczasem w większości przypadków dieta, która działała dobrze na zdrowie i sylwetkę, na pewno wymaga kontynuacji, aby nadal czuć się dobrze i nie tyć. Nie ma powrotu do starego stylu odżywiania, bo spowoduje on nawrót problemów zdrowotnych lub z wagą.
W moim gabinecie dietetycznym we Wrocławiu po okresie odchudzania i osiągnięciu celu następuje okres „wychodzenia z diety”. Z tym, że wychodzenie oznacza tu zwiększanie porcji i kaloryczności, a nie stopniowe dodawanie dań tłustych lub słodyczy. Należy pamiętać, że na nie jest ewentualnie czas kilka razy w roku, przy specjalnych okazjach, jeśli nie chcemy aby spowodowały efektu jojo.
Czas diety warto potraktować jak trening właściwych postaw zdrowotnych i naukę, jak dbać o swój organizm. W ten sposób wyrabiamy nawyki, które powinny z nami pozostać na zawsze. Jeśli nasza dieta jest ogólnie zdrowa, to sporadyczne odstępstwa nie spowodują szkód. Ale zawsze trzeba odwoływać się do „bazy”, czyli zbioru zasad ustalonych na początku zmiany.
Dobra dieta to pojęcie bardzo szerokie. Myślę, że gdybyśmy spytali o to stu osób, otrzymalibyśmy sto różnych odpowiedzi. Jeśli spytacie dobrego dietetyka, to powie że dobra dieta jest dopasowana do danej osoby, więc wariantów dobrej diety mamy nieskończenie wiele.
Po pierwsze – dieta ma spełniać rolę uzdrawiającą
Czyli dieta powinna doprowadzić organizm do równowagi, zgodnie z maksymą „każdemu według jego potrzeb”. Każdy z nas jest inny i potrzebuje czegoś innego. Jeden musi schudnąć, drugi wyleczyć żołądek, jeszcze inny zarówno schudnąć jak i wyleczyć żołądek. Dobra dieta dla tych trzech osób jest zupełnie inna, ale nadal nazwiemy ją dobrą. Podczas diety zdarzają się niespodzianki zdrowotne w postaci uleczenia „przy okazji” innych dolegliwości. Na przykład okazuje się, że uregulował się cykl miesiączkowy lub zniknęły bóle głowy. Dobra dieta pozwala na zrównoważony rozwój i pracę organizmu, wycisza stany zapalne i wspomaga odporność. Przed erą rozwoju przemysłu farmaceutycznego leczenie polegało przede wszystkim na zaleceniu zmiany diety. Szczególne jej znaczenie zauważono już w starożytności. Na dworach cesarza chińskiego oraz władców hinduskich utrzymywano lekarzy, których zadaniem było utrzymanie dobrego stanu zdrowia podopiecznych. W przypadku choroby tracili pracę.
Po drugie – dobra dieta nie odbiera
Dobra dieta daje nowe możliwości. Oczywiście w zaleceniach dietetycznych muszą istnieć zakazy, ale warto skupiać się na tych produktach, które są dozwolone i starać się przygotować je w sposób atrakcyjny i odpowiadający naszemu smakowi. Jeśli każdego dnia diety od rana myślimy tylko o tym, czego nam nie wolno i jak będzie nam z tym ciężko, to najprawdopodobniej w ogóle nie jesteśmy w stanie diety udźwignąć. A kiedy zapominamy czego się wyrzekamy, a na sto procent angażujemy się w nowe zasady, to nie marnujemy energii na narzekanie i dajemy diecie większe szanse na zadziałanie.
Po trzecie – dobra dieta odżywia organizm
Dieta nie pozbawia organizmu składników odżywczych.
Wielokrotnie już pisałam o nieuzasadnionych ograniczeniach dietetycznych, którymi wyrządzamy sobie krzywdę. Skutkiem zbyt restrykcyjnych diet w najlepszym wypadku są niedobory żywieniowe, ale może się to skończyć poważnymi problemami z odpornością, anemią, niewydolnością wątroby lub nerek. Dobra dieta powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych w maksymalnych ilościach, a jeśli jest to niemożliwe, powinna być uzupełniana suplementami. Nie odwrotnie – najpierw suplementy, a potem jedzenie. Nie można też oczekiwać, że pozbawienie podstawowych składników odżywczych – białek, tłuszczów i węglowodanów – będzie działało na organizm pozytywnie. Dopiero zrównoważona – pod względem odżywczym – dieta jest tą dobrą.
Po czwarte – w dobrej diecie czujemy się dobrze
Dobra dieta sprawia, że nawet po osiągnięciu jej celu czujemy się dobrze, stosując ją dalej. Czy warto przerywać coś, co działa świetnie? Chyba nikt dobrowolnie nie zrezygnowałby z korzyści zdrowotnych i dobrego samopoczucia. Jeśli rozwiążemy sprawę z punktu drugiego, nie będzie to trudne.
Po piąte – dobra dieta zapobiega pogorszeniu stanu zdrowia
Krótko mówiąc, jest naszą profilaktyką chorób cywilizacyjnych, gwarancją dłuższego życia. Wiele badań wskazuje na kluczową rolę diety w profilaktyce np. chorób serca, cukrzycy i nowotworów. To obecnie najczęstsze choroby dręczące ludzkość. Im dalej odchodzimy od zdrowej diety, tym bardziej narażamy się na problemy ze zdrowiem. Co najmniej 50 procent czynników sprzyjających lub zapobiegających chorobom cywilizacyjnym to składniki żywności i nawyki żywieniowe.
Po szóste – dobra dieta nie jest powodem wstydu
Ani niechęci. Tak najczęściej się zdarza w przypadku diet, które są efektem marketingowym, a ich żywot jest jedno-sezonowy. Bywa, że rozpoczynamy dietę nie będąc na nią przygotowanym, albo stawiamy sobie zbyt duże wymagania i wybieramy dietę bardzo restrykcyjną. Często też próbujemy diety, którą stosuje otoczenie, bo jest modna. Niestety musimy się z dietą polubić. Jeśli nie możemy się do niej przekonać, powinniśmy szukać dalej. Albo poczekać i trochę bardziej dojrzeć do zmiany stylu życia.
Po siódme – dobrą dietą chcemy się dzielić
Nie zawsze jest to dobry pomysł, bo jak wspomniałam dieta to sprawa bardzo indywidualna. Ale grunt, że wpływa na nas tak dobrze, że chętnie ją polecamy osobom, na których nam zależy. Znane są przypadki, kiedy od jednego członka rodziny zmieniającego dietę inni przejęli dobre nawyki żywieniowe.
Dobra dieta to styl życia
Jeśli dieta jest dla nas dobra, to po prostu ją lubimy, bo czujemy się dobrze, widzimy na co dzień jej dobroczynne efekty i nie chcemy ich tracić. Niepostrzeżenie już nie postrzegamy jej jako dietę, ale jako element naszego stylu życia, który pasuje do nas idealnie i który nam odpowiada. Od tej pory nikomu nie mówimy, że stosujemy dietę, bo przestajemy ją zauważać. A ona nadal działa, długo i szczęśliwie.
Dobra dieta – jak zacząć?
Rzadko bywa tak, że osoba nie będąca specjalistą od żywienia, dobierze sobie idealnie dietę. Oprócz dietetyków nikt nie ma takich kompetencji. Zachęcam do wizyty w moim Gabinecie Dietetycznym we Wrocławiu. Wspólnie poszukamy modelu żywienia szytego na Twoją miarę.
Dietetyk Wrocław Dorota Dębogórska
Dodano: 20 lutego 2019, autor: Dorota Dębogórska