Wakacje w górach są zupełnie inne niż nad morzem. Przypominają mi się moje czytane w dzieciństwie książki o Panu Samochodziku, Leśnych Ludziach i nieśmiertelnych dzieciach z Bullerbyn. W górach można dosłownie dotknąć dzikiej przyrody, przeczesywać lasy, brodzić w strumieniach, jeść dzikie owoce prosto z krzaka. Często w odległych górskich osadach autentycznie można poczuć jak żyje się ludziom w takim miejscu. Razem z nimi biwakować przy ogniskach, zaopatrywać się u nich w świeże jajka, mleko lub warzywa. To prawdziwy odpoczynek dla zabieganych i zmęczonych codziennością.
Dieta góralska kojarzy nam się z tłustym mięsem, skwarkami, śmietaną i mnóstwem mocnego alkoholu. Myślę jednak, że to co oferuje większość restauracji jest skrojone pod oczekiwania klientów, którzy spodziewają się właśnie tych pierogów z okrasą, żeberek albo kapusty zasmażanej z boczkiem. Zapewniam jednak, że ludzie polskich gór również jedzą warzywa, owoce i chude mięsa.
Lato w lasach to oczywiście kurki, pierwsze grzyby. A że lato w tym roku deszczowe, nie powinno być kłopotu z ich zbieraniem. Można oczywiście kupić koszyczek, ale już samo grzybobranie może być elementem wakacyjnej przygody. Przepis na kurki jest prosty.
Kurki – po prostu
500 g kurek, oczyszczonych ( ale suchych!)
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżka masła
pęczek świeźej natki pietruszki, sól, pieprz
…i tym razem żadnej lawendy:)
Masło rozpuszczamy na patelni, szklimy na nim cebulę, dusimy kurki przez 15 min, a potem doprawiamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
W wersji ekskluzywnej przed doprawieniem dodajemy 50 ml koniaku i na kilka sekund podpalamy.
Lipiec jest miesiącem jagód, a sierpień jeżyn i malin. Postarajcie się nazbierać świeże owoce i zrobić z nich prosty deser.
kukurydziane podpłomyki z owocami
150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki pszennej razowej lub krupczatki
odrobina wody do połączenia ciasta, ew. szczypta soli
Z mąki i wody zagniatamy ciasto, wałkujemy lub formujemy rękami cienkie placuszki. Pieczemy na patelni na kuchence lub nad ogniskiem lub w piekarniku przez 3 min. Kiedy będą jeszcze ciepłe, nakładamy na każdy po 1 łyżce gęstego jogurtu naturalnego, górę owoców i posypujemy odrobiną cukru pudru.
A co poza tym pasuje do diety odchudzającej?
Prawdziwy razowy chleb, a do niego te kurki właśnie.
Wszystkie leśne owoce – maliny, jeżyny, borówki, szczególnie te ostatnie, do pieczonego mięsa.
Przepyszne kasze, a zwłaszcza gryczana, z cebulą i zieleniną.
Pieczone mięsa – jagnięcina, chuda wieprzowina lub dziczyzna.
Kiszonki – ogórki, kapusta i inne warzywa.
Na koniec lawendowy przepis na dziś.
likier lawendowo – cytrynowy
Skórki obrane z 10 cytryn
10 gałązek lawendy ( same kwiatki)
500 ml wódki
syrop cukrowy: 300 g cukru, 100 ml wody
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym słoju i zostawiamy na 6 tygodni w słonecznym miejscu. Jak znalazł na późne wrześniowe popołudnia do wspominania wakacyjnych przygód.
Dodano: 24 lipca 2017, autor: Dorota Dębogórska