Rudy Październik

Na pierwsze chłody najlepsze są rozgrzewające potrawy jednogarnkowe lub – w prostszej wersji – zupy.

Co powiecie na gorącą gęstą ribollitę i lekko słodki krem z dyni?

Ribollita to włoska zupa z chlebem i sezonowymi warzywami, koniecznie z dodatkiem różnych fasolek. My wykorzystamy to co oferuje jesień. Potrzebujesz 1/4 główki włoskiej kapusty, pokrojonej w paseczki, 1 szklankę gotowanej drobnej fasolki lub cieciorki (metoda gotowania dostępna w Gabinecie), 1 szlankę lub puszkę pokrojonych pomidorów, 2 posiekane cebule, 3 posiekane ząbki czosnku, garść świeżego oregano lub łyżkę suszonego, pół litra wody lub dobrego bulionu (żadnych kostek!) i 2-3 kromki chleba. Do garnka, w którym gotujesz zupę wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, przesmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie wlej wodę lub bulion, dodaj wszystkie warzywa i oregano. Następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 min. Dopraw solą i pieprzem. A teraz najlepsze. Chleb pokrój w grubą kostkę, rozłóż na suchej blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku (200 st, ok. 15-20 min) aż będzie rumiany i chrupiący. Gorącą zupę wlej do talerza, posyp wiórkami parmezanu lub innego długo dojrzewajacego sera, dodaj grzanki i skrop odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia. I nie czuj się winna, to cały obiad!

Zupa z dyni jest lżejsza i świeższa, kolorem i aromatem przypomina lato… Weź niezbyt wielką dynię (1,5 kg) o intensywnym miąższu (jak rozpoznać czy jest juz wystarczajaco dojrzała – odpowiedź w Gabinecie), przekrój ją na pół, wydrąż pestki (nie wyrzucaj ich!), miąższ bez skóry pokrój w dość duże kawałki. W garnku rozpuść 2 łyżki masła (tak – masła, nie podróbek:) ), wrzuć dynię i podduś przez 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie dolej pół litra wody i soku pomarańczowego, dosyp 1 łyżkę brązowego cukru i gotuj pod przykryciem przez 30 min. Zmiksuj zupę, dodaj swieżo startą gałkę muszkatołową.

Rozgrzewajcie się i nie dajcie jesiennym smutkom.

Obiecuję, że LISTOPAD BĘDZIE CZEKOLADOWY.

Dodano: 15 marca 2016, autor: Dorota Dębogórska